Istoria Familiei Becali

Clanul Becali e în sărbătoare mare, întrucât celebrul Giovani şi-a măritat fata cea mare, pe Pamela. «Click!» dezvăluie, în premieră, adevărata poveste a familiei care a făcut istorie în fotbalul românesc

Povestea familiei Becali a început în satul albanez Pleasa, aşezat în sudul Albaniei, lângă oraşul „Corceaua”(Korce), în apropierea graniţei de azi cu Grecia. Astăzi, aici mai trăiesc doar câţiva musulmani, însă acum un secol satul era locuit de circa 300 de familii de aromâni. Principalele ocupaţii ale locuitorilor erau oieritul şi transportul de mărfuri cu caravanele de cai şi „mulări” (catâri).

„În Albania e sângele familiei mele”, a recunoscut patronul Stelei. În 1928, bunicul lui Gigi şi al impresarilor Ioan şi Victor Becali, Gheorghe, a decis să se stabilească pe meleaguri româneşti, în Cadrilater, lângă Silistra.
Clanul a locuit acolo până în septembrie 1940, când sudul Dobrogei a fost cedat Bulgariei, prin tratatul de la Craiova. Gheorghe Becali şi ai lui s-au mutat atunci la Călăraşi, doar pentru scurt timp însă. Toţi membrii familiei au cunoscut deportarea în timpul regimului comunist, pe motiv că ar fi colaborat cu Mişcarea Legionară.
Toma Becali, unchiul lui Gigi, a făcut puşcărie şi a fost torturat pentru faptul că nu şi-a trădat camarazii, dar şi pentru că se opunea procesului de colectivizare. Gheorghe şi Haralambie Becali au trecut şi ei, la un moment dat, prin beciurile Securităţii. În 1946, familia Becali a fost trimisă în Banat, în comuna Săcălaz (Timiş), pentru ca în 1951 să fie deportată din nou, în Zagna-Vădeni, un imens lagăr de muncă din zona Brăilei.
„Când a plecat din Săcălaz, tata n-a avut voie să ia cu el decât opt găini, doi cai, o vacă şi un porc”, a povestit acelaşi Gigi Becali, care s-a născut, în 1958, chiar în Zagna.
„Tatăl lui Becali, Tase, era un punct de reper pentru satul deportaţilor. Majoritatea caselor erau foarte sărăcăcioase, cu maximum două camere. A lui Tase avea cinci camere şi un balcon mare în faţă”, a povestit peste ani Traian Papazarcade, unul dintre vecinii de lagăr ai familiei. În 1959, domiciliul forţat sau restricţiile de deplasare impuse familiei Becali au fost ridicate, iar aromânii s-au stabilit în Pipera, lângă Bucureşti.
Tase Becali a reuşit să facă aici avere din oierit. Era un furnizor frecvent de carne de oaie şi produse lactate pentru marile hoteluri (Intercontinental, Athénée Palace), iar sute de oi erau vândute unor cetăţeni arabi din Romania. Pentru a nu fi deranjat de autorităţi, Tase obişnuia să le ofere gratuit brânză şi carne unor personalităţi influente din Securitate şi Miliţie.
„În tinereţe, toţi băieţii îl ştiam de Geli din Pipera”, a povestit celebrul interpret aromân, Gicu Coadă, despre Gigi Becali. Pentru a nu avea probleme cu legile care pedepseau „parazitismul”, tânărul Gigi Becali s-a angajat la ICCE, pe platforma Băneasa.
Aici a lucrat ca lăcătuş-mecanic, după care a fost transferat la departamentul de apă ionizată. În primele luni ale lui 1990, a abandonat munca şi s-a lansat în afaceri. Cu cei 200.000 de dolari primiţi ca moştenire şi cu alţi 100.000 de dolari împrumutaţi de la Hagi a început să importe TIR-uri întregi de blugi, ţigări şi săpunuri din Turcia.
„Când alţii luau două perechi de blugi de la turci, eu aduceam zece TIR-uri pe săptămână. Odată  am venit acasă cu o basculantă de bani”, s-a lăudat ulterior Gigi. Ulterior, a vrut să îndeplinească visul tatălui său, de a avea o fermă mare în Pipera. Aşa a intrat în afacerile imobiliare.
„La început, am cumpărat o fermă şi câteva terenuri arabile. Văzând că am bani, oamenii au început să vină la mine şi să mă roage să le cumpăr pământurile. Şi am tot cumpărat până nu mai ştiam ce să fac cu atâta teren. Pe vremea aia, un metru pătrat costa mai puţin de un dolar”, a povestit Gigi Becali.
În 1999, latifundiarul a dat lovitura vieţii: a schimbat un teren de 21,5 hectare în satul Ştefăneştii de Jos, judeţul Ilfov, cu unul de 20,9 hectare în zona Băneasa-Pipera, aparţinând Ministerului Apărării Naţionale. În anturajul Stelei a ajuns în 2000, fiind adus în club de către Victor Piţurcă şi Viorel Păunescu, iar din februarie 2003 este patronul grupării înfiinţate în 1947. Gigi Becali este însurat cu Luminiţa, mai mică decât el cu 11 ani.
“Eu nu prea povestesc d-astea, sunt lucruri personale, e vorba de tradiţie. Bunicii noştri au stat în aceeaşi casă, familiile noastre se cunosc bine, eu şi Luminiţa suntem chiar rude de gradul trei, dar nu contează asta prea mult. Pe mine mă interesează familia”, a recunoscut europarlamentarul.

Soţia lui Giovani este columbiancă
Fostul procurator Ioan Becali este singurul membru al familiei care n-a urmat tradiţia de a se căsători cu o fată din neamul machedonilor. Columbianca Stella Narda s-a cunoscut cu Giovanni la Paris şi s-a căsătorit cu el în anii ‘80.
Pentru că frumoasa Stella provenea dintr-o familie bună (tatăl ei a fost director al companiei aeriene Avianca) şi studia la Sorbona, Ioan a povestit, într-un interviu de la jumătatea anilor ’90, că o vreme i-a ascuns adevărata sa identitate: “Ne plimbam de mână pe la Luvru, admiram tablourile. Mi-era ruşine să-i spun că am fugit din ţară, aşa că i-am zis că mă cheamă Giovanni şi că sunt italian”.
În 2000, ea a obţinut şi cetăţenia română. Cei doi s-au separat pentru o perioadă din cauza zvonurilor cum că Giovanni ar avea un fiu nelegitim, răstimp în care Stella a locuit în Columbia. Soţii s-au împăcat de o vreme, pentru că testul de paternitate a dovedit contrariul. De remarcat e faptul că atât Ioan Becali, cât şi Victor sau Gigi n-au niciun moştenitor pe linie masculină, toţi trei fiind taţi de fete.
Fetele lui Ioan Becali fac deja afaceri
Pamela (24 de ani) şi Andreea Becali (21 de ani), fetele lui Ioan Becali, au intrat deja în afaceri. Pamela a primit partea ei de acţiuni la firma Becali Sport, dar este şi acţionară în firma “Touch of Taste”, unde e asociată cu soţul ei, Bogdan Marinescu. La rândul ei, Andreea a înfiinţat firma “Expert Relocation Services”, împreună cu două colege de şcoală, Ioana Sarcă şi Ana Axenia.
Fata cea mică a fostului procurator, Laura, e încă minoră, ea având doar 11 ani. Fiicele lui Gigi Becali, Theodora (16 ani), Alexandra (15 ani) şi Cristina (10 ani), sunt premiate cu câte 1.000 de euro pentru fiecare notă de 10 pe care o primesc la şcoală. Fata lui Victor Becali, Alina (17 ani), este pasionată de călărie.