COFETAREASA LUI BECALI – Gigi Becali, cucerit de prajiturile unei maramuresence pe care le comanda saptamanal

Gigi Becali a facut o adevarata pasiune pentru prajiturile gatite de o maramureseanca din Somcuta Mare, pe care le comanda saptamanal… direct de la sursa. Daiana Suciu coace in fiecare zi de joi prajiturile pe care le trimite apoi in Bucuresti special pentru patronul Stelei. Gigi Becali a ajuns intamplator sa guste din prajiturile maramuresencei, iar pentru ca a fost de-a dreptul cucerit de minunatiile culinare ale femeii, incepand din luna martie ii solicita regulat acesteia un anumit tip de prajitura: foi cu miere de albine sau “Albinita”, cum o numeste cofetareasa. Asa s-a ajuns ca retetele traditionale pe care maramuresencele le primesc aproape ca pe o zestre de la mame si bunici, sa fie adevarate delicatese chiar si pentru vedetele din capitala care isi permit orice moft culinar, fara sa simta acest lucru la buzunar.

Prajitura care l-a cucerit pe George Becali este una foarte cunoscuta in Maramures, iar in Somcuta Mare nu este localnic care sa nu o fi gustat. Daiana Suciu, cea care de patru luni este “cofetareasa” lui George Becali, a ajuns intamplator in aceasta postura, dupa ce una dintre femeile dintr-o localitate invecinata i-a dus patronului Stelei mai multe produse ecologice din judet.

“Eu fac prajituri de casa de cand eram mica. Mama mi-a lasat un caiet plin cu retete si de acolo fac si astazi prajiturile. Aproape zilnic coc prajituri, in special pentru familie, prieteni, cei de la care primesc comenzi si mai nou si pentru George Becali. Am ajuns sa fac prajituri pentru el prin intermediul unei femei care saptamanal duce produse ecologice acolo: carnati, slanina, smantana, branza si prajiturile mele ecologice”, marturiseste femeia.

Becali si-a chemat cofetareasa la Bucuresti
Daiana Suciu spune ca, desi nu a discutat niciodata cu patronul Stelei si nici nu s-au intalnit fata in fata, a primit prin intermediari o oferta sa se mute la Bucuresti ca sa-i pregateasca mai des prajitura preferata.

Secretul femeii nu consta in siretlicuri gastronomice extraordinare, ci in faptul ca foloseste doar produse ecologice pentru prajitura si, nu in ultimul rand, pune foarte mult suflet de fiecare data cand o prepara, iar asta, spune femeia, da un alt gust.

Foto Cofetareasa lui Becali (c) eMaramures.ro
„In fiecare seara merg la matusa Marta, care sta la cateva case de mine, de unde iau laptele si ouale. Eu nu am animale si ea ma ajuta de fiecare data cand am nevoie. Mierea o iau de aici, de la cineva care are stupi de albine, faina de la moara, iar untul il face matusa. E mai sanatos asa, pentru ca nu e nimic cu euri, totul e natural si poti manca linistit”, spune Daiana Suciu.

Reteta “secreta” care l-a dat gata pe Becali
In fiecare joi, femeia se trezeste de dimineata buna si incepe pregatirile pentru prajitura pe care o trimite a doua zi la Becali. Daca a ramas fara faina sau miere, pleaca repede sa faca rost, iar cu o seara inainte se ingrijeste sa aduca de la matusa Marta laptele, ouale si untul de casa.

Foto Prajitura lui Becali (c) eMM.ro
„Joi dupa-amiaza ma apuc de prajitura, coc foile, fac crema si o pun in pachet. Aproximativ patru kilograme pun de fiecare data. In mod normal reteta este cu o glazura de ciocolata deasupra, insa domnul Becali o vrea simpla, doar cu crema si cu gemul de caise”, explica femeia.

Reteta prajiturii este una relativ simpla. Pentru foi este nevoie de 300 de grame de zahar, doua oua, 4 linguri de miere de albine, o lingura de bicarbonat si 800 de grame de faina. Pentru crema este nevoie de 5 linguri de faina, 150 de mililitri de lapte, 250 de grame de unt, 400 de grame de zahar si aproape un borcan intreg de gem de caise. Prajitura este gata intr-o ora si jumatate iar pretul pentru un kilogram de prajitura este de 17 lei.

Laptele, ouale de la matusa Marta, 100% ecologice
Matusa Daianei este incantata de prajiturile pe care nepoata sa le face si mai ales de faptul ca ele ajung la Bucuresti. “In fiecare seara sau tot a doua zi Daiana vine sa ia lapte, cate doi-trei litri si cateva oua. Avem o vaca, Sanziana si o juninca, dar numa vaca da lapte, cate 20 de litri. Gainile dau cate 30 de oua si din astea face ea prajiturile. Mie imi plac tare mult prajiturile ei si ma bucur ca le trimite la Bucuresti si la Becali, las' sa manance si el”, a aratat Marta Bozga matusa maramuresencei.

Foto Cofetareasa lui Becali (c) eMM.ro
De cealalta parte, unchiul “cofetaresei” da asigurari ca inclusiv vacile si gainile sunt hranite ecologic, iar acest lucru contribuie la o prajitura 100% ecologica. “Laptele e foarte ecologic, pentru ca noi nu tinem vacile cu concentrate. Pasunea unde pasc este ecologica, fanul si furajele, tot ce le dam e ecologic. La gaini le dam grau, porumb, cam asta e reteta lor”, a precizat Ioan Bozga, unchiul femeii.

Prajiturile preparate de maramureseanca sunt facute chiar in bucataria ei, pe care doreste, ca, in scurt timp, sa o transforme intr-un laborator unde sa poata face prajituri alaturi de fiica ei. Maramureseanca urmeaza si cursuri de cofetar pentru a putea obtine o diploma si mai apoi sa-si poata deschide o afacere in domeniu.

Foto: Daiana Suciu, cofetareasa lui Becali (c) eMaramures.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu